Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta

 

Valtakunnallisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan TUKIJAn tehtävänä on toimia tutkimuseettisten kysymysten asiantuntijana sekä tukea alueellisia eettisiä toimikuntia lääketieteellistä tutkimusta koskevissa periaatteellisissa eettisissä kysymyksissä ja näitä koskevan koulutuksen järjestämisessä.

TUKIJA antaa eettisiä arvioita Suomessa toteutettavista kliinisistä lääketutkimuksista, jollei se siirrä tehtävää alueelliselle eettiselle toimikunnalle. TUKIJAn tehtävänä on myös lausunnon antaminen biopankin perustamista koskevasta suunnitelmasta ennen biopankin merkitsemistä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylläpitämään valtakunnalliseen biopankkirekisteriin. Lisäksi TUKIJA antaa pyydettäessä lausuntoja sellaisista tutkimuksista, jotka ovat saaneet kielteisen lausunnon alueellisissa eettisissä toimikunnissa.

Kansallinen pilotti

Fimea ja TUKIJA ovat aloittaneet kliinisiä lääketutkimuksia koskevan EU-asetuksen (536/2014) pilotoinnin Suomessa. Lisätietoja Fimean verkkosivuilta.

TUKIJAn sähköinen asiointipalvelu

Sähköisiin hakemuslomakkeisiin pääset tästä. Pyydämme käyttämään sähköistä asiointipalvelua ensisijaisesti hakemusten toimittamisessa. Lomakkeet toimivat vain Chrome tai Firefox -selaimilla.