Valtakunnallinen lääketieteellinen tutkimuseettinen toimikunta

 

Valtakunnallisen lääketieteellisen tutkimuseettisen toimikunnan TUKIJAn tehtävänä on toimia tutkimuseettisten kysymysten asiantuntijana sekä tukea alueellisia eettisiä toimikuntia lääketieteellistä tutkimusta koskevissa periaatteellisissa eettisissä kysymyksissä ja näitä koskevan koulutuksen järjestämisessä.

TUKIJA antaa eettisiä arvioita Suomessa toteutettavista kliinisistä lääketutkimuksista, jollei se siirrä tehtävää alueelliselle eettiselle toimikunnalle. TUKIJAn tehtävänä on myös lausunnon antaminen biopankin perustamista koskevasta suunnitelmasta ennen biopankin merkitsemistä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylläpitämään valtakunnalliseen biopankkirekisteriin. Lisäksi TUKIJA antaa pyydettäessä lausuntoja sellaisista tutkimuksista, jotka ovat saaneet kielteisen lausunnon alueellisissa eettisissä toimikunnissa.

TUKIJAn sähköinen asiointipalvelu

Sähköisiin hakemuslomakkeisiin pääset tästä. Pyydämme käyttämään sähköistä asiointipalvelua ensisijaisesti hakemusten toimittamisessa. Lomakkeet toimivat vain Chrome tai Firefox -selaimilla. 

EU-asetus 536/2014

Lääketutkimusasetuksen ja lääketutkimuslain (983/2021) soveltaminen aloitetaan 31.1.2022. Silloin Euroopan lääkeviraston (European Medicines Agency, EMA) ylläpitämä EU-portaali ja -tietokanta (Clinical Trials Information System, CTIS) otetaan käyttöön lääketutkimusten arvioinnissa.

Lue lisää tästä.